Rólam mondták - Kobza Vajk

„Röviden lehetetlen kifejezni, amit Szűcs Noémi újszerű látomásaival, kép-zéseivel kapcsolatban érdemes. Mégis a lehetetlenre vállalkozom úgy, ahogy Noémi is teszi, amikor kapcsolatba lép alkotás közben a Felső Világgal a belső Világán keresztül és szivárványos, csillagos hidat épít ég-kövekből, az emberi szem számára már szinte nem is leképezhető szín-tartományokon keresztül. Megjelennek festményein a teremtő színkódok, olyan jelentés tartományokkal, melyekről most még csak sejtéseink vannak.

Noémi szembenéz az ismeretlennel és alámerül a rejtelembe. Az ismeretlen: a végtelen világunk megismerésére, valódi természetére és a félelem elengedésére tanít, mely sokszor fájdalmas állapotokon keresztül vezet önmagunk felé. Noémi élete folyamán számtalan alkalommal hamvából született újjá Főnixként. Ilyen Főnixé alakulásoknak a lenyomatai a képei is véleményem szerint. Aki közelről megtekinti festményeit, a mindent átalakító, élettűz hőjét érző, theta tartományokból eredő, gyógyító folyamatokba nyerhet bepillantást. Nem hétköznapi, de a hétköznapokra ható szín-varázsokkal.

Nála a transzcendenciával való érintkezését nem valami ködfoltos, ezoterikus belemagyarázással kell keresnünk. Nála a szellemi-lelki úton való tudatos haladás része az életének és ezt az üde éberséget láthatjuk viszont a képeken. Fényre emelő mágia ez. Bőven írhatnék képei szín-jelentőségéről, az azokon megjelenő archetipusokról, a majdnem elfeledett, örök jelképekről. Papírra vethetném még képei kapcsán a nemiséget bújtatottan megjelenítő tiszta erőt, lét-igenlést, teljességet, a festményein felbukkanó, az emberiség valós meséiről regélőket. Noémi kézműves ember, földön élő kozmikus lény, különleges nő. Ujjaival is fest. És nemcsak az ujjaival érinti a képet, a lelkével is. Kódokat tör fel a most és itt állapotában. Gyermeki természetességgel alkot és játszik. Nem mellesleg főállású kisgyermeknevelő bölcsödében.

Érti a nyelvüket, megfesti a nyelvüket, melyet felnőttként nagyon sokszor elveszítünk. Noémi feltárja az aranykor gyermekállapotát, az ősidőket, megidézi a sámánok világát és theta-gyógyítóként is ezt az ősi, az emberiséggel egyidős sámáni tevékenységet cselekszi.

Érdemes felfigyelni rá, mert olyan emberi érték- és egész-ség teremtő hajlama van, ami igazi kincs a mai rohanó, zakatoló világban. Noémi pár képének tulajdonosa vagyok és annak lenni olyan, mintha a szürkés, nyálkás idő ellenére napoznánk egy virágos mezőn. Erősen, szívből ajánlom mindenkinek, hogy szerezzen be egyet!”

(Kobza Vajk)

© 2020 intuitivfestes.hu